Konferencija “Ja nisam problem, ja sam dijete!” povodom Međunarodnog dana nestale djece

Posted on Posted in Izdvojeno

Održana konferencija “Ja nisam problem, ja sam dijete!”

Povodom Međunarodnog dana nestale djece koji se obilježava 25. svibnja, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu organizirao je stručnu konferenciju “Ja nisam problem, ja sam dijete!” koja se održala u Hotelu Dubrovnik u Zagrebu.

Cilj stručne konferencije bio je doprinijeti smanjenju stigmatizacije djece i mladih s problemima u ponašanju koji u Hrvatskoj, ali i u svijetu, čine najveći postotak nestale djece. Konferencija je bila namijenjena stručnjacima iz područja socijalne skrbi, obrazovanja i zdravstva koji direktno rade s djecom i mladima s problemima u ponašanju.

Kristina Krulić Kuzman, dopredsjednica Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, po struci magistra psihologije, komentira poveznicu između nestale djece i djece s problemima u ponašanju:

“Brojne studije pokazuju kako najveći postotak djece u bijegu ili nestanku čine djeca s problemima u ponašanju. Također, svjedoci smo kako pojam stigmatizacije djece s problemima u ponašanju nije stran u Republici Hrvatskoj, što doprinosi njihovoj marginalizaciji i dodatno pojačava problem. U Centru za nestalu i zlostavljanu djecu smatramo da je zajednički zadatak cijele zajednice posvetiti se uklanjanju stigme i omogućavanju što kvalitetnije i sveobuhvatnije pomoći i podrške djeci s problemima u ponašanju. Ovom konferencijom želimo pokazati kako samo interdisciplinarnim pristupom, pod čime podrazumijevamo suradnju svih stručnjaka koji rade s djecom, možemo postići dugoročne pozitivne pomake.” komentira Krulić Kuzman.

Individualan pristup svakom djetetu, koji uvažava njegove potrebe te u obzir uzima okolnosti u kojima je dijete raslo i razvijalo se, ključan je faktor za uspješan rad s djecom u riziku te za ostvarivanje kvalitetnog odnosa povjerenja s djetetom koji je temelj za suradnju i pozitivne promjene u njegovom ponašanju.

Svoja iskustva u direktnom radu s djecom i mladima s problemima u ponašanju s prisutnima je podijelilo nekoliko stručnjaka iz ovog područja te se na kraju povela rasprava o interdisciplinarnosti pristupa kao ključnom sastojku borbe protiv stigmatizacije te načinu uspješne integracije djece i mladih s problemima u ponašanju u društvo.

Tijekom konferencije premijerno je prikazan i promotivni video spot kampanje “Ja nisam problem, ja sam dijete!” koju će provoditi Centar za nestalu i zlostavljanu djecu s ciljem osvještavanja stručnjaka, ali i šire javnosti, da je ponašanje svakog djeteta rezultat okoline u kojoj odrasta te da je obveza odraslih učiniti tu okolinu sigurnom, poticajnom i podržavajućom.

     Program stručne konferencije

Fotografije s konferencije: