O CNZD-u

O udruzi Centar za nestalu i zlostavljanu djecu

Citat koji najbolje opisuje rad CNZD:

“Nikada nemojte sumnjati u činjenicu da mala skupina promišljenih i zabrinutih građana može promijeniti svijet. Uistinu, dosad su ga jedino oni i mijenjali.”

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu neprofitna je udruga osnovana 2006. godine u Osijeku po uzoru na slične  organizacije u svijetu. Motiv za osnivanje Centra bio je nedovoljna zaštite djece od svih oblika zlostavljanja, a na početku CNZD je svoj rad usmjerio na zaštitu djece od seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja putem interneta te prevenciju širenja dječje pornografije i pedofilije, ali i drugih oblika zlostavljanja vezanih uz uporabu interneta.

Razvoj računala, novih komunikacijskih servisa, sve veća popularnost i upotreba mobitela i interneta doveli su do širenja novih oblika društveno neprihvatljivih ponašanja koji utječu na psihosocijalni razvoj djece i mladih jer su oni i najčešći korisnici moderne računalne tehnologije. Zbog bojazni od svih negativnih utjecaja koje donosi internet, a koje katkada sa sobom donose i fatalne posljedice po psihičko, mentalno ili fizičko zdravlje djece i mladih odlučili smo doprinijeti njihovoj zaštiti. Kako  je internet mjesto na kojemu, barem u Hrvatskoj, ne postoji usustavljen mehanizam kontrole sadržaja u sklopu državnog aparata, odgovornost ostaje na djeci i mladima, a ponajviše na roditeljima koji bi trebali kontrolirati  djecu u korištenju interneta. Metode našega rada usmjerene su na senzibiliziranje, informiranje, edukacije i računalne proizvode zaštite.

CNZD je proveo razne projekte s ciljem smanjenja slučajeva zlostavljanja djece u Hrvatskoj, ali i susjednim zemljama u kojima CNZD otvara svoje podružnice. Projekti koje je CNZD provodio: tiskanje edukativnih brošura o opasnostima interneta (2007. godina), edukativna radionica po osnovnim školama u sklopu projekta „Sigurni na internetu“, ugradnja zaštitnih servera u osječkim i varaždinskim osnovnim školama – projekt “Sigurniji internet u školama”(2009.), otvaranje podružnice u Republici Srbiji (svibanj 2010. godine), predstavljen prvi računalni program za zaštitu na internetu na hrvatskom jeziku „Sigurni na Internetu SINI“.

Projekti koje CNZD trenutno provodi:

  • Savjetovalište za djecu, mlade i obitelj
  • Poludnevni boravak „Legosi u centru“
  • „Postani mi legos“
  • Nacionalni telefon za nestalu djecu 116 000
  • Stop trgovini 116 000
  • WEB detektivi
  • Ne e – nasilju
  • Okreni leđa ovisnosti
  • Prijavi i zaustavi
  • Tehnologijom lakše do dječjih prava

Rad Centra prate i podržavaju Pravobraniteljica za djecu, Ministarstvo socijalne politike i mladih, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, srodne organizacije, lokalna zajednica, mediji te neki gospodarski subjekti.

 

Voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu

Tomislav Ramljak