Održane radionice financijske, digitalne i medijske pismenosti

Tijekom siječnja i veljače 2020. godine održane su edukativne i praktične radionice financijske, digitalne i medijske pismenosti za djecu i mlade korisnike poludnevnog boravka u Vinkovcima.

Kroz projekt “P!$M€N1” se nastoji obrazovati djecu i mlade o financijskoj, digitalnoj i medijskoj pismenosti. Prvenstveno se to odnosi na razvijanje sposobnosti pristupa, analize, kritičkog prosuđivanja i vrednovanja sadržaja s kojim se susreću u informacijsko-komunikacijskim tehnologijama. Utjecaj sadržaja na koji nailaze je toliko prikriven da ga djeca i mladi najčešće nisu ni svjesni. Kako su djeca s problemima u ponašanju pod povećanim rizikom od štetnih utjecaja, u projekt smo odlučili uključiti upravo njih.

Djeca i mladi s problemima u ponašanju iz tretmana poludnevnog boravka Centra prolaze kroz interaktivne radionice na temu financijske, digitalne i medijske pismenosti. Radionice i predavanja sadrže prezentacije s brojnim, prije svega edukativnim, ali i zanimljivim pozitivnim i negativnim primjerima utjecaja informacijsko-komunikacijskih tehnologija, koji su bitni za razumijevanje nužnosti ovakvog tipa obrazovanja. Raspravom i iznošenjem mišljenja djeci ukazujemo na posljedice nepravilnog korištenja novih tehnologija i njihov utjecaj na društvo i mlade, ali i na prednosti u obrazovanju djece i mladih i poticanju pozitivnih modela ponašanja.