Dan ružičastih majica

Prevencija vršnjačkog nasilja je iznimno važna.

Dvadeset osmog veljače u našem poludnevnom boravku u Dardi obilježili smo Dan ružičastih majica, dan posvećen podizanju svijesti o vršnjačkom nasilju. Ovaj dan nije samo prilika za nošenje ružičastih majica, već i za važne razgovore koji mogu promijeniti način na koji djeca vide i reagiraju na nasilje među vršnjacima. Kroz interaktivne aktivnosti i otvorene dijaloge, djeca su imala priliku učiti o empatiji, poštovanju i važnosti međusobne podrške.

Nakon grupne diskusije o tome što vršnjačko nasilje zapravo predstavlja i kako ga prepoznati, korisnici su zajedno radili na izradi edukativnog plakata. Na plakatu su istaknuti ključni načini reagiranja u situacijama kada su svjedoci ili žrtve nasilja, kao i strategije za prevenciju takvih situacija. Plakat sadrži praktične savjete poput važnosti obavještavanja odraslih, upotrebe riječi umjesto sukoba te načina na koji djeca mogu podržati svoje vršnjake.

Plakat će biti postavljen na vidljivom mjestu unutar poludnevnog boravka kako bi svakodnevno podsjećao djecu na važnost borbe protiv vršnjačkog nasilja. Ove aktivnosti pomažu djeci da razviju samopouzdanje i vještine potrebne za suočavanje s izazovima vršnjačkog nasilja u stvarnom životu.

Dan ružičastih majica u našem poludnevnom boravku postao je više od simboličkog događaja; postao je praktičan i obrazovni dan koji osnažuje djecu da postanu aktivni promicatelji pozitivnih promjena u svojoj zajednici.